The Bathhouse

The Bathhouse is friendly wooden structure that contains the WARMTH sauna and relaxation space, with spots to rest, take in the view and fresh air, or to chat and reflect. Designed by artist Jennifer Argo, the Bathhouse uses natural forms and materials to create a distinct space within its surroundings, both marking out a special sanctuary and drawing in details and elements from the canalside.

During the development process, histories of public bathing and communal washing in Scotland and beyond are being explored, from swimming pools and public baths, to steamies and miners’ washhouses. Basin Bathhouse draws on all these histories to emphasise shared experience and gathering in a welcoming, accessible and everyday way.

In the space, you are welcome to pause and relax on the outdoor seating and dip your feet in cool water between visits to the sauna.